Bloemen borduren voor beginners met patroon

Tegenwoordig is het weer helemaal in: borduren! Maar dan wel het moderne borduren. Waar vroeger vooral de kruissteek werd toegepast, is tegenwoordig het vrij borduren enorm populair. Ook mij leek het leuk om dit eens te proberen en daarom ben ik begonnen aan mijn allereerste borduurproject: bloemen borduren in een ring. Wil jij ook van deze mooie bloemen borduren? Download dan mijn gratis borduurpatroon.

Wat heb je nodig?

Borduren voor beginners

Wanneer je voor het eerst gaat borduren zijn er een aantal dingen die je moet weten. Ten eerste is het handig om te weten dat borduurgaren altijd uit 6 draadjes bestaat. Meestal borduur je met 1, 2 of 3 draadjes afhankelijk van het patroon. Vergeet voordat je begint dus niet om het borduurgaren te splitsen.

Daarnaast heb je verschillende naalden. Wanneer je aan de slag gaat met de kruissteek kun je een stompe naald gebruiken en bij vrij borduren is een naald met een scherpere punt fijner.

Ook zijn er verschillende borduurstoffen verkrijgbaar. Bij patronen met de kruissteek is het handig om borduurstof te gebruiken waarin je duidelijke vierkantjes hebt. Op deze manier kun je makkelijk tellen. Voor een vrij borduurwerk kun je ook andere stoffen gebruiken.

Patroon bloemen borduren

Wil je beginnen met het borduren van bloemen? Dan is de eerste stap om het patroon op de stof te tekenen. Op deze manier weet je zeker dat je op de goede lijnen borduurt. Zelf heb ik eerst een patroon op papier getekend omdat dit makkelijker schetsen is. Vervolgens heb ik het bloemenpatroon overgetrokken op de borduurstof. Om het voor jou makkelijker te maken heb ik het patroon online gezet zodat je het alleen nog maar hoeft over te trekken. Download het borduurpatroon met bloemen hier.

Bloemen borduren

Vervolgens kun je beginnen met het borduren van de bloemen. Ik ben zelf begonnen met de bloemen die op de ‘achtergrond’ staan zodat je een beetje diepte kan creëren. Meestal gebruikte ik hiervoor 2 draadjes. 

De meeste bloemen zijn met een ‘normale’ steek te borduren. Alleen voor de okergele bloemen heb ik een andere steek gebruikt. Deze steek wordt ‘het Franse knoopje’ genoemd. Dit Franse knoopje is ook voor een beginner prima te borduren. Door de afwisseling tussen de steken creëer je een leuk effect met iets meer diepte. 

Afwerking geborduurde bloemen

Wanneer je alle bloemen geborduurd hebt hoef je het alleen nog maar netjes af te werken. Zorg ervoor de alle draadjes aan de achterkant goed vast zitten. Vervolgens rijg je een draad door de stukjes stof die buiten de ring steken. Door de draad aan te trekken, trek je de stof aan de achterkant strak. Alle stof is dan netjes weggewerkt.

Daarnaast moet je bij sommige stiften het getekende patroon nog verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een beetje water. Mijn patroon verdwijnt automatisch na verloop van tijd. Dit is dus vooral ideaal voor de kleinere borduurprojecten.

Bloemen borduren in een ring

Ik laat mijn geborduurde bloemen in de ring zitten om het borduurwerkje ergens aan de muur te hangen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de bloemen uit de ring te halen en bijvoorbeeld in een fotolijstje te stoppen of om ergens anders op te naaien.

Wil je ook deze mooie bloemen gaan borduren? Bestel dan direct alle benodigdheden in mijn webshop met borduurspullen.

Plaats een reactie