Zelf vlaggenlijn maken van stof in 6 stappen

Het is weer lente! En dat betekent weer lekker veel naar buiten; een rondje wandelen of lekker genieten in eigen tuin. Na een paar middagen in de tuin leek het mij leuk om de overkapping iets meer aan te kleden om het iets meer sfeer te geven. Even op Pinterest rondgekeken en daar kwam ik op het idee om zelf een vlaggenlijn te maken. Je kan er voor kiezen om een vlaggenlijn van stof te maken of om er een te haken. Ik koos ervoor om vlaggetjes van stof te maken. Ideaal om direct de oude restjes stof op te maken. Het leuke aan dit project is dat ook beginners een vlaggenlijn kunnen maken, het is namelijk super makkelijk! Bekijk hieronder de 6 stappen om jouw unieke vlaggenlijn te maken.

Wat heb je nodig?

  • Verschillende stofjes
  • Naaimachine
  • Spelden
  • Strijkijzer
  • Biaisband
  • Schaar
  • Kartonnen mal
  • Evt. verstevigende stof

1. Stofjes uitzoeken

De eerste stap bij het maken van een vlaggenlijn is natuurlijk het kiezen van de stof. Je kan hierbij kiezen voor allemaal verschillende stofjes of een aantal stofjes die je een aantal keer herhaalt. Ik koos voor 8 verschillende stoffen en maakte daar in totaal 16 vlaggetjes van. Let er wel op dat de stof niet rekbaar is. Dit is namelijk lastiger met naaien.

Tip: het is ook leuk om oude kleding te gebruiken. Op deze manier komen herinneringen terug in de vlaggenlijn en hoef je je oude kleding niet weg te gooien. Ik heb een aantal vlaggetjes van oude overhemden gemaakt. 

2. Stof in de juiste vorm knippen

Wanneer je je stoffen uitgekozen hebt, kun je beginnen met het knippen van de vlaggetjes. Ik heb hiervoor eerst een mal gemaakt van karton zodat je zeker weet dat alle vlaggen dezelfde afmetingen krijgen. Mijn vlaggetjes heb ik allemaal uitgeknipt op 19 cm breed en 19 cm lang. Zie onderstaande afbeelding. 

Om ervoor te zorgen dat de vlaggenlijn 2 mooie kanten heeft, heb je per vlaggetje 2 stukjes stof nodig. Voor een vlaggenlijn met 16 vlaggetjes moet je dus 32 stofjes uitknippen.

3. Knip eventueel voering in de juiste vorm

Sommige stoffen zijn dunner dan andere stoffen. Daarom heb ik ervoor gekozen om een voering toe te voegen bij de minder stevige stoffen. Er zijn verschillende soorten voering. Soms kun je ze op de stof strijken maar je kan er ook voor kiezen om een stevige stof simpelweg aan het vlaggetje vast te naaien. Naar mijn mening hangen de vlaggetjes met voering of versteviging mooier aan de vlaggenlijn.

4. Naai de twee lange zijden vast.

Wanneer alle stoffen zijn geknipt, kan het naaien beginnen. Speldt de twee stoffen met de mooie kanten tegen elkaar (en leg hier eventueel de voering bovenop). Naai vervolgens de twee lange zijden aan elkaar vast. Je naait maar twee zijden van de driehoek vast. De korte zijde van de vlag blijft voor nu dus nog open. Bekijk onderstaande afbeeldingen zodat je de vlaggetjes op de goede manier aan elkaar naait. 

5. Strijk de vlaggetjes

Nadat je de lange zijden aan elkaar hebt genaaid, heb je een vlaggetje dat nog binnenstebuiten zit. Draai het vlaggetje goed en strijk hem vervolgens glad. Het kan zijn dat de vlaggetjes aan de bovenkant (open zijde) nog niet helemaal gelijk zijn. Dit kun je eventueel nog bijknippen. 

6. Vlaggetjes vastmaken aan de biaisband

Leg de vlaggetjes op de volgorde die jij mooi vindt. De laatste stap is om de vlaggetjes vast te maken aan de biaisband. Dit kun je eenvoudig doen door de biaisband dubbel te vouwen en de vlaggetjes er tussen te leggen. Dit kun je eventueel nog vastspelden of direct vaststikken met de naaimachine. Aangezien mijn biaisband 3 meter lang was heb ik alle vlaggetjes strak tegen elkaar aangenaaid. Je kan ook er ook voor kiezen om hier bijvoorbeeld 1 of 2 cm ruimte tussen te laten. 

Nadat je alles hebt vastgenaaid kun je de vlaggenlijn nog een keer strijken als dat nodig is. Hang jouw vlaggenlijn van stof op in de tuin of op bijvoorbeeld de kinderkamer en geniet er nog jaren van! Heb jij zelf al een vlaggenlijn gemaakt? Stuur ons een foto, wij zijn erg benieuwd naar jullie creativiteit. 

Ben je niet zo handig met de naaimachine? Je kan ook kant en klare vlaggenlijnen van stof kopen:

Plaats een reactie