Gratis patroon: Macramé hart knopen

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een macramé blog heb geschreven maar een tijdje terug kwam ik dit macramé hart tegen op Pinterest. Het leek me leuk om dit ook te proberen. Het was even puzzelen omdat je met veel verschillende draden werkt maar uiteindelijk viel het reuze mee. Benieuwd hoe je dit leuke macramé hartje kan maken? Lees dan snel verder.

Wat heb je nodig?

  • Macramé draad of ander dik garen
  • Stang of stok om het werkje aan te hangen
  • Schaar

Macramé wandhanger patroon

Dit schattige hartje is super leuk om aan de muur te hangen, je kan hem zo groot maken als je zelf wil. Bekijk hieronder hoe ik deze macramé muurhanger heb gemaakt. 

Stap 1: Afmetingen bepalen

De eerste stap is om te bepalen hoe groot je het macrame hartje wil maken. Wanneer je echt macramé koord gebruikt dan zal je hart een stuk groter worden omdat macramé draad behoorlijk dik is. Ik wilde graag een wat kleiner macramé hart maken en besloot daarom om te werken met wat dikker haakkatoen. Mijn hartje is uiteindelijk zo’n 10 cm groot geworden (zonder het ‘staartje’).

Stap 2: Macramé draden knippen

Vervolgens moet je de draden gaan knippen. Voor mijn macramé hartje heb ik 14 draden geknipt van zo’n 320 cm per stuk. Uiteindelijk hield ik nog best wat draad over maar beter te veel dan te weinig. Ook de afmetingen van de draad is afhankelijk van hoe dik je macrame koord of haakkatoen is. 

Stap 3: Draden aan de stok hangen

De voorbereiding is nu afgerond dus nu kunnen we echt beginnen. Zoals bij bijna ieder macramé project start je met de frivolité knoop (ook wel larks head knot genoemd). Je legt dan de draad in een lus (op de helft van de draad) onder de stang. Vervolgens haal je de lus over de stang heen en trek je de twee draden door de lus. Dit doe je voor alle 14 draden. Voor meer uitleg van de knopen kun je kijken op deze blog

Stap 4: Bolletjes maken met weitasknopen

Daarna kunnen we echt beginnen met het knopen. Het binnenste deel van het hart bestaat uit bolletjes die gemaakt zijn van weitasknopen (ook wel square knots genoemd). Begin ongeveer halverwege de draden zodat je later nog genoeg draad over hebt aan de bovenkant. Maak 3 weitasknopen met dezelfde draden. Vervolgens trek je de middelste 2 draden door de lus boven de eerste weitasknoop. Eindig het ‘bolletje’ met nog een halve weitasknoop om hem vast te maken. Je hebt dan één bolletje gemaakt. Bekijk onderstaande afbeeldingen voor extra uitleg. 

Stap 5: Macramé hartje maken van ‘bolletjes’

Stap 4 herhaal je uiteindelijk 51 keer om een hartjesvorm te krijgen. Je werkt hierbij van boven naar beneden. Bekijk onderstaande afbeeldingen om te zien welke volgorde je het beste kan aanhouden. 

Stap 6: Randafwerking 

Nu heb je het grootste deel van het hartje af. Je kan nu de draden los knippen van de stang. Daarna voeg je aan beide kanten nog een draad toe door middel van de frivolité knoop. Tussen rij 3 en 5 is namelijk een gat ontstaan dat nog opgevuld moet worden met een extra draad.

Nu starten we bovenaan het hartje met de double half hitch knoop. Deze knoop herhaal je tot je alle draden van de ene kant van het hart hebt meegepakt. Wanneer je de knoop hebt gedaan dan neem je de draad daarna mee als ‘meeloopdraad’. Alles is dan meteen mooi weggewerkt. Wanneer je uiteindelijk merkt dat de rand te dik wordt dan kun je ervoor kiezen om wat draden te laten hangen en later af te knippen.  

Stap 7: Afwerking macramé hart

Je hartje is nu bijna klaar. De laatste knoop die we moeten leggen is de omgewikkelde knoop. Op deze manier zitten alle uiteinden mooi bij elkaar. Je kan zelf bepalen hoever je de draden onderaan afknipt. Ook kun je ervoor kiezen om bovenaan nog een lusje te maken zodat je hem ook aan de muur kan hangen. 

Macramé hartje

Veel plezier met het maken van deze mooie macramé muurhanger! Ben je opzoek naar meer leuke macramé projecten? Kijk dan ook eens bij mijn andere blogs: Hoe maak je een macramé veer? of Macramé plantenhanger maken

Plaats een reactie