Macramé plantenhanger maken

Iedereen kent ze ondertussen wel, de macramé plantenhangers. Ze zijn overal te koop maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken. Zelf een plantenhanger maken is nog makkelijk ook! Ondertussen heb ik er al meerdere gemaakt en cadeau gedaan want om er nu 10 in m’n eigen huis te hangen… In deze blog leg ik uit hoe zelf een plantenhanger kan maken door middel van macramé knopen. Lees dus snel verder!

Wat heb je nodig?

  • Wol of touw
  • Bloempotje of vaasje die je in de plantenhanger wil hangen
  • (houten) O-ring

Stap 1: Meten & Knippen

Knip 8 stukken draad/touw van dezelfde lengte, ongeveer 3 à 4 meter per stuk, afhankelijk van de dikte en van hoe lang je de hanger wil maken. Het kan eventueel ook met 6 stukken draad maar ik heb ondervonden dat dit minder stevig is voor het bloempotje die je erin wilt hangen.

Stap 2: O-ring

Haal de 8 stukken touw door de O-ring tot de helft en ‘sla’ ze dubbel zodat je 16 ‘slierten’ krijgt. Hang deze O-ring ergens aan zodat je makkelijk kan gaan knopen. Bijvoorbeeld aan een knop van een hoge kast of aan een kapstok.

Stap 3: Wikkelknoop

Bind de 16 draden samen met een zogenaamde ‘wikkelknoop’. In dit artikel leg ik je uit hoe je een wikkelknoop maakt. Dit is eigenlijk altijd het begin van je zelfgemaakte plantenhanger. 

Stap 4: Weitasknoop

De volgende knoop om een basic plantenhanger te maken is de weitasknoop. De (gedraaide) weitasknoop is een van de makkelijkste knopen van macramé. In dit artikel leg ik je uit hoe je een (gedraaide) weitasknoop maakt. Voordat je hiermee begint, moet je eerst vier slierten van vier maken. Je start met het eerste groepje van vier, wanneer deze op gewenste lengte is kun je door gaan met het volgende groepje. Ga door met deze knoop totdat je vindt dat je plantenhanger lang genoeg is.

Stap 5: Gecombineerde weitasknoop

Nu komt een iets lastiger gedeelte. Je pakt nu 2 draden van de ene groep en 2 draden van de volgende groep en maak hiermee 2 weitasknopen. Laat wel een stukje open voor een mooi effect (zie foto’s). Dit herhaal je met de 2 draden die je overhoudt van het groepje en neemt dan van het volgende groepje weer 2 draden totdat je ‘rond’ bent.

Stap 6: Bloempotje passen

Herhaal stap 5 een paar keer en kijk/meet steeds met je bloempotje hoeveel cm je ongeveer tussen de knopen moet laten om het passend te krijgen. Het is even puzzelen maar als je het door hebt is het eenvoudig.

Stap 7: Afsluitende wikkelknoop

Wanneer je bloempotje er mooi inpast, is het mooi om wederom een wikkelknoop te maken. Op deze manier valt het bloempotje er niet uit. Ten slotte knip je de 16 draden af op een lengte die jij mooi vindt!

DIY Plantenhanger

Zoals je ziet is het best eenvoudig om een macramé plantenhanger te maken. Heel gezellig om met een paar vriendinnen of collega’s te macramé-en. Gezellig met z’n allen rondom een staande kapstok waar je ze aan hangt. Tussendoor een drankje en een hapje en daar gaan we weer. 

Extra tips voor het maken van een macramé plantenhanger:

  • De meeste plantenhangers knopen we aan een gordijnring (gewoon van de gamma of praxis). Handig om op te hangen. Maar een lus knopen kan natuurlijk ook. 
  • Je kan origineel macramé-touw gebruiken maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik heb gewoon wol, touw en koord gebruikt en dat werkt ook prima! 
  • Je kan er ook iets anders inhangen i.p.v. een bloempotje. Denk bijvoorbeeld aan een grote kerstbal of glazen potje met iets erin. Deze variant ben ik nog aan het uitwerken dus later meer! 
  • En wat betreft alle knopen en tekst en uitleg, deze kan je vinden op de technieken pagina. Wij hebben wel gemerkt dat je ‘al doende’ het beste de handigheidjes van macramé onder de knie krijgt. 

Nog op zoek naar een leuke plant voor in de plantenhanger? Wij hebben een blog over de mooiste moederdag planten, maar deze zijn voor iedereen natuurlijk leuk voor in je woonkamer.

2 gedachten over “Macramé plantenhanger maken”

Plaats een reactie