Hoe maak je een macramé veer?

Macramé veren zijn nog steeds razend populair! Je komt ze overal op Pinterest tegen. Leuk als sleutelhanger of voor aan een tas. Wanneer je meerdere macramé veertjes hebt zijn ze ook super leuk als decoratie aan de muur. Kies voor de klassieke crème macramé veer of juist voor leuke kleurtjes om je interieur op te vrolijken. 

Wist je dat deze macramé veren heel eenvoudig zelf te maken zijn? Je hoeft er namelijk maar één macramé knoop voor te leren. Om het makkelijker te maken heb ik een DIY video gemaakt voor het patroon van een macramé veer. Bekijk onderstaande video of lees de beschrijving en begin snel met het maken van jouw macramé veer! Deel je wel even het resultaat met mij?

Wat heb je nodig?

 • Macramé touw
 • Meetlint
 • Schilderstape
 • Scherpe schaar of stofschaar
 • evt. lijmspray/suikerwater
 • evt. sleutelhanger/ring

Stap 1: Voorbereiding

Wanneer je zelf een macramé veertje wil maken, kun je het beste beginnen met alles goed voor te bereiden. Knip het macramé touw in de juiste afmetingen en leg de juiste hoeveelheden vast klaar. Mijn macramé veer is ongeveer 15 cm lang. Hiervoor heb ik een basis touw gebruikt van ongeveer 50 cm, dan weet je zeker dat je genoeg hebt. Daarnaast heb ik 22 touwtjes geknipt van ongeveer 20 cm. Later kun je de veer natuurlijk altijd nog bijknippen wanneer je hem te groot vindt. Dus beter te lang dan te kort touw! Voor dit project kun je het beste speciaal macramé touw gebruiken. Mocht je dit niet hebben kun je eventueel ook een macramé veer maken van wol. Ik heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd maar ik verwacht dat wanneer je de veer uiteindelijk verstevigd (stap 6). Dat dit ook gewoon een mooi resultaat geeft.

Plak daarna met behulp van bijvoorbeeld schilderstape je sleutelhanger of een stuk koord vast aan de tafel. Dit maakt het knopen een stuk eenvoudiger.

Stap 2: Larks Head Knot

Ongeveer ieder macramé project begin je met de Larks Head Knot. Dit is een eenvoudige knoop waarmee je je macramé draden vast maakt aan je hanger. Deze knoop maak je door een lus te creëren op de helft van de draad. Deze lus trek je door de hanger/ring heen en vervolgens haal je de twee uiteinden door de lus heen. Wanneer je dit strak trekt, ontstaat de eerst knoop en heb je twee gelijke draden aan de ring hangen. De basis van je macramé veer is nu gelegd.

Stap 3: Square Knot

Vervolgens start je met de ‘haartjes’ van de veer. Deze maak je aan het basis koord vast door middel van de zogenoemde Square Knot (of eigenlijk een variant hierop). Je pakt een draad van 20 cm en legt een lus op de helft die je onder het basis koord schuift. Vervolgens leg je in tegengestelde richting een lus met een ander koord. Je hebt nu dus twee draden over elkaar liggen. Haal de uiteinden van de draden door de lus en trek deze aan. Je eerste haartjes zijn nu gemaakt. 

Zoals ik eerder al beschreef is een macramé veer een ideaal project wanneer je voor het eerst begint met macramé. Het is nu namelijk alleen maar een kwestie van bovenstaande knoop herhalen totdat je alle draden gebruikt hebt.

Stap 4: Macramé veer bijknippen

Wanneer alle draden zijn vastgemaakt kun je de veer alvast een beetje in de goede vorm knippen. Je kan dit op gevoel doen of even een sjabloon maken van bijv. karton. Door dit karton onder de veer te leggen kun je hier mooi langsheen knippen voor een strak resultaat.

Stap 5: Haren uitkammen

Het begint nu al ergens op te lijken. Nu moet je de haren gaan ‘uitkammen’. Dit kun je doen met behulp van een klein kammetje maar ik merkte al snel dat dit vrij moeizaam ging. Ik vond het makkelijker om de draden eerst los te draaien. Dit doe je door de draden in tegengestelde richting te draaien. Vervolgens kun je het makkelijk uitkammen met een kammetje of borstel. Nu is je veer meteen een stuk voller! Hoe langer je kamt, hoe strakker je veer wordt maar het is natuurlijk maar net wat je mooi vindt. Je kan ook kort kammen voor een wat stoerder/robuuster effect.

Stap 6: Macramé veer verstevigen

In principe is je macramé veer nu al af maar wanneer je je veer ergens wilt ophangen dan merk je snel dat hij uit vorm raakt. Een oplossing hiervoor is om je macramé veer te verstevigen. Dit kun je eigenlijk op verschillende manieren doen:

 1. Stukje karton of stof achter de veer vastplakken. Dit is een goede optie wanneer je de veer bijvoorbeeld aan de muur wilt hangen.
 2. De macramé veer insprayen met lijm. Je hebt hier speciale lijmspray voor.
 3. De macramé veer nat maken met suikerwater. Op deze manier wordt je veer wat harder en kun je hem mooi ergens neerhangen.

Macramé veren inspiratie

In zes simpele stappen heb je dus al jouw eigen macramé veer! Ik heb ondertussen al verschillende veren geknoopt. Wil jij ook dit gratis macramé patroon voor veren uitproberen? Bekijk dan hieronder alvast mijn macramé veren ter inspiratie! Heb je dit beginnersproject onder de knie? Kijk dan ook eens bij mijn andere macramé projecten!

4 gedachten over “Hoe maak je een macramé veer?”

  • Hoi Margriet,

   Op de website van Hobby Blogo hebben ze hier een artikel over geschreven. Wellicht dat je hier een kijkje kan nemen. Daarnaast zou je deze lijmspray kunnen gebruiken:


   Beantwoorden

Plaats een reactie