Hoe maak je een scrunchie?

Scrunchies zijn weer helemaal terug van weggeweest. Leuk voor in je haar of gewoon voor om je pols. Wist je dat je super makkelijk zelf een scrunchie maakt? Wanneer je een naaimachine hebt, heb je binnen een half uur al jouw zelfgemaakte scrunchie. Het grote voordeel van zelf maken is dat je precies kan maken wat bij jouw outfit past. Kies bijvoorbeeld voor een velvet stofje, een stof met rib of voor een leuke dierenprint!

Ik heb de afgelopen tijd verschillende scrunchies gemaakt in verschillende maten en stoffen. In deze blog deel ik graag mijn kennis zodat jij ook zelf scrunchies kunnen gaan maken. Bekijk onderstaande DIY video of lees hieronder hoe je stap voor stap een scrunchie kan maken:

Wat heb je nodig?

  • Leuke stof
  • Elastiek
  • Naaimachine (met de hand kan ook)
  • Naaigaren
  • Spelden
  • Stofschaar
  • Veiligheidsspeld

Stap 1: Afmetingen scrunchie

De eerste stap is om te kijken hoe groot stuk stof je moet afknippen. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe groot jouw scrunchie moet worden. Ik heb verschillende afmetingen geprobeerd en vond de scrunchies het mooiste wanneer ik een stuk stof knipte van 45×8 cm. Met deze afmetingen kreeg de scrunchie wel vorm maar was ie niet te groot. Wanneer jij een grotere scrunchie wilt kun je een afmeting van 45×12 cm aanhouden. Wil je juist een kleinere scrunchie die wel veel ‘krult’ dan is 50×8 cm een goede afmeting. Kies de juiste afmeting en knip vervolgens de stof.

Stap 2: Uiteinden omnaaien

Vervolgens is het slim om alvast de korte zijden om te naaien. Uiteindelijk zul je namelijk de uiteinden met de hand aan elkaar moeten naaien en dan is het fijn als ze alvast netjes zijn afgewerkt. Mocht je geen naaimachine hebben dan kun je dit natuurlijk ook met de hand doen. Het maken van een scrunchie zal dan alleen iets meer tijd in beslag nemen.

Stap 3: Zijden aan elkaar naaien

Leg nu de mooie kanten van de stof tegen elkaar en speld de lange zijde daarna vast. Vervolgens naai je de lange zijde vast. Dit kun je eerst met een normale steek doen en daarna nog even af zig-zaggen zodat het niet gaat rafelen.

Stap 4: Mooie kant naar buiten draaien

Eigenlijk heb je het meeste werk nu al gedaan. Draai nu de mooie kant van de stof naar buiten. Dit kan een beetje lastig zijn wanneer je een wat kleinere scrunchie maakt.

Stap 5: Elastiek toevoegen

Knip een stuk elastiek af. Hoe lang dit stuk is, is afhankelijk van hoe strak jij je scrunchie wilt hebben. Zelf heb ik gewoon een stuk afgeknipt dat nog makkelijk om mijn pols past aangezien ik hem vaak om mijn arm draag. Daarna doe je het elastiek in de scrunchie en knoop je de uiteinden aan elkaar vast. Dit kun je daarna voor de zekerheid nog vastnaaien.

TIP: Doe een veiligheidsspeld aan het uiteinde van het elastiek zodat je hem makkelijker door de scrunchie kan halen.

Stap 6: Laatste stukje dichtnaaien

Je hebt nu nog een kleine opening. De laatste stap is dan ook om dit netjes dicht te naaien. Dit krijg je niet meer zo makkelijk onder de naaimachine dus daarom heb ik dit gewoon met de hand gedaan. Probeer daarom wel naaigaren te kiezen dat dicht bij de kleur van de stof komt. Op deze manier is de sluiting van de scrunchie haast onzichtbaar!

Soorten scrunchies

Binnen zes simpele stappen heb jij dus al een zelfgemaakte scrunchie! Ga jij het ook proberen? Zie hieronder nog wat voorbeelden van scrunchies die ik heb gemaakt. Wie weet krijg je daar nog wat leuke inspiratie van!

Plaats een reactie