DIY: Dot painting op een fles

Laatst kwam ik op Pinterest leuke vazen tegen versierd met stippen. Na een tijdje googlen kwam ik erachter dat dit ‘dot painting’ heet. Dit is een techniek (van oorsprong van de Aboriginals) waarbij je met verf stippen zet en de mooiste patronen en mandala’s kan creëren. Door kleuren te combineren ontstaat een bijzonder effect. Natuurlijk wilde ik dit wel een keer proberen en in deze blog deel ik mijn eerste ervaring met dot painting met jullie. 

Wat heb je nodig?

  • Acrylverf (voor nog geen € 2,- heb je verschillende kleine tubes bij de Action)
  • Druppelpennen in verschillende formaten (je kan ook de achterkant van een kwast gebruiken)
  • Fles of vaas

Voorbereiding

Dot painting is eigenlijk erg eenvoudig. Zodra je de fles of vaas goed hebt schoongemaakt kun je direct beginnen. Kies een patroon uit van Pinterest of gebruik je eigen creativiteit om patroontjes te bedenken. Ik had zelf veel mooie mandala’s gezien maar het leek me verstandiger om iets simpeler te beginnen. Ik koos bijvoorbeeld voor een zigzag patroontje en kleine ‘zonnetjes’.

Oefenen op een ander potje

Eerst heb ik op een ander potje wat stipjes gezet om een beetje te oefenen. Hoe hard moet je drukken om kleine stipjes te zetten en welke kwast kun je het beste gebruiken voor de grotere stippen? Zo kreeg ik beetje bij beetje meer gevoel bij het dot painting. Ook kon ik meteen kijken welke kleuren ik mooi bij elkaar vond passen en welke minder.

Dot-Painting-op-fles-stap1
Dot-Painting-op-fles-stap2

Beginnen op de fles

Daarna ben ik begonnen op de fles. Ik bedacht steeds een klein patroontje en wanneer ik rond de fles was, begon ik daarboven weer met het volgende patroontje. Hier ging ik mee door tot ik bovenaan de fles kwam. Soms heb ik een patroontje later weer herhaald met andere kleuren. Het gebeurde wel eens dat ik een stipje op de verkeerde plek zette of dat mijn patroon niet netjes uitkwam. Met een stukje keukenrol kon ik de verf gelukkig nog eenvoudig verwijderen (als de verf tenminste nog nat was).

Het eindresultaat mag er zijn!

Uiteindelijk had ik na ongeveer 7 uur de hele fles vol met kleine stipjes gezet. Het was een behoorlijke klus dus ik heb dit over een aantal dagen verspreid om het wel leuk te houden. Wel ben ik super blij met het eindresultaat. Zet een mooie bloem in de fles of zet hem gewoon zo op de vensterbank en je weet zeker dat je een mooie eyecatcher in huis hebt. 

Dot-Painting-op-fles-eindresultaat

Extra tips voor wanneer je aan de slag gaat met dot painting

Aangezien dit mijn eerste ervaring was met dot painting zijn er wel een aantal dingen die ik de volgende keer anders zou willen doen. Daarom heb ik voor jullie een aantal tips op een rijtje gezet om meteen goed van start te kunnen gaan.

  • Teken van te voren het patroon vast uit met potlood. Op deze manier weet je zeker dat je patroon goed uitkomt en is het makkelijker om bijvoorbeeld mandala’s te stippelen.
  • Gebruik schilderstape om rechte lijnen te maken op een fles.
  • Kijk af en toe van een afstandje naar je kunstwerk. Wanneer je bezig bent dan kun je soms verdwalen in de details terwijl je er uiteindelijk altijd van een afstandje naar kijkt. Je ziet dan bijvoorbeeld goed welke kleur nog mist of welk patroontje het mooiste overkomt.

1 gedachte over “DIY: Dot painting op een fles”

Plaats een reactie