LED waxinelichtjes omhaken

Kerst komt er weer bijna aan en dat betekent dat we weer kerstversiering mogen gaan haken! Laatst deelde ik al het patroon om kerstballen te haken met een sterpatroon. Dit keer heb ik leuke hoesjes gehaakt voor om een LED waxinelichtje. Op deze manier geven ook de ‘neppe’ waxinelichtjes een warme sfeer! Bekijk de video of lees onderstaande beschrijving om zelf ook deze leuke waxinelichtjes te maken.

Wat heb je nodig?

  • LED waxinelichtje
  • Haaknaald 3,0 mm
  • Haakkatoen in de kleur die jij wilt
  • Schaar

Ronde 1: Rondje van lossen

Eigenlijk is het haakpatroon van een waxinelichtje vrij simpel. Je hoeft namelijk alleen maar lossen, vasten en stokjes te kunnen haken. Je begint met het haken van de bovenkant en zo steeds verder naar onderen. De eerste ronde bestaat uit 6 lossen en een halve vaste om ze aan elkaar te maken.

6 l + 1 hv om te sluiten

Ronde 2: Stokjes haken

De tweede ronde begin je met 2 lossen, deze dienen als eerste stokje. Daarna haak je 14 stokjes in de ring en sluit je de ronde weer met een halve vaste. Na deze ronde moet je even kijken of je ring nog om het LED lampje past. De één haakt namelijk strakker dan de ander en de formaten lampjes zijn niet altijd gelijk. Wanneer het niet past moet je de stokjes weer even uittrekken en het aantal lossen in ronde 1 verhogen.

2 l + 14 st + 1 hv om te sluiten

Ronde 3: Steken meerderen

Bij de derde ronde kun je eigenlijk kiezen tussen 2 steken:

  1. De bovenkant van het waxinelichtje is bijna helemaal bedekt met je haakwerkje: kies dan voor een ronde vasten.
  2. Je hebt nog best veel ruimte over wanneer je je haakwerkje op het waxinelichtje legt: kies dan voor een ronde stokjes.

Ik had nog veel ruimte over en ging daarom voor optie 2. Bij de derde ronde is het wel belangrijk dat je niet vergeet om te meerderen. Anders gaat je haakwerk namelijk krom staan.

Daarom begon ik deze ronde weer met 2 lossen. Vervolgens maakte ik een stokje in de volgende steek en 2 stokjes in de steek erna. Dit herhaalde ik tot ik rond was. Je sluit daarna de ronde weer met een halve vaste. 

2 l + 1 st + 2 st + 1 st + 2 st … etc. + 1 hv

Ronde 4: Vaste in de achterste steek

Nu is de bovenkant van het waxinelichtje als het goed is helemaal bedekt. Nu moet je een hoekje gaan maken en dat doe je door vasten te haken in de achterste steek. Dus niet in allebei de draadjes van een steek maar alleen in de achterste. Begin weer eerst met 1 losse, daarna de hele ronde vasten en sluit de ronde weer met een halve vaste.

1 l + ronde v in de achterste steek + 1 hv

Ronde 5: Stokjes tot onderaan

Het lastigste deel is nu achter de rug. Nu is het een kwestie van stokjes haken tot je hele waxinelichtje bedekt is. Ik had daar 2 rondes voor nodig. Start de ronde wel weer eerst met 2 lossen, vervolgens stokjes en afsluiten met een halve vaste.

2 l + … stokjes + 1 hv

Gehaakt LED waxinelichtje afwerken

Je waxinelichtje is nu grotendeels klaar. Knip de draadjes nog af en werk deze even netjes weg. Daarna is je waxinelichtje helemaal af! Ik heb er ondertussen al verschillende gemaakt. Bekijk voor meer inspiratie de foto’s hieronder:

Ben jij ook zo’n fan van dit soort gezellige kaarsjes? Kijk dan eens bij mijn andere site voor meer inspiratie rondom geurkaarsen en DIY projecten!

2 gedachten over “LED waxinelichtjes omhaken”

Plaats een reactie