Kerstbal haken met sterpatroon

Wat is er nou leuker dan zelf je eigen kerstballen haken? Met dit gratis haakpatroon ben je dit jaar verzekerd van unieke kerstballen in de boom. Ik vond zelf een soortgelijk patroon op Youtube en na een beetje puzzelen is het gelukt om hier een mooie kerstbal van te maken. Graag deel ik dit speelse patroon met jullie zodat iedereen deze mooie kerstballen dit jaar in de boom kan hangen. Bekijk de video op deze pagina of lees onderstaande beschrijving. Wanneer je de steek een beetje door hebt, heb je binnen 1 of 2 uur een eigen gehaakte kerstbal!

Wat heb je nodig?

  • Plastic kerstbal
  • Haaknaald 3,0 mm
  • Katoen in de kleur die jij wilt
  • Schaar

Bestel direct het goede haakkatoen

Ronde 1: ster met 5 puffs

Begin de eerste ronde met 2 losse. De rest van de kerstbal bestaat eigenlijk alleen maar uit de zogenoemde ‘puffs’. Start eerst met 1 puff. Vervolgens maak je een setje van 2 puffs (de eerste puff in de steek waar je was geëindigd en de tweede puff weer in de beginsteek). Maak nog 2 setjes van 2 puffs. Sluit de ronde af met een set van 3 puffs.

Na deze ronde heb je een ‘bloem’ gemaakt met 5 blaadjes/puffs.

Ronde 2: sets van 2 en 3 puffs

Nu de eerste ronde gedaan is, moeten we het aantal steken verder gaan uitbreiden zodat de hoes wat groter wordt. Hierbij wisselen we af met sets van 2 en 3 puffs. De volgorde voor het aantal puffs is als volgt:

2 – 2 – 3 – 2 – 3 – 2 – 3 – 2 – 3 – 3 

Extra tip: zorg ervoor dat je weet waar je de ronde bent begonnen. Wanneer je dan toch de tel kwijt raakt dan weet je in ieder geval wanneer de ronde eindigt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een ander kleur koord in de eerst steek te knopen. 

In ronde 2 maak je ‘sterren’ van 6 blaadjes. Na ronde 2 heb je aan de buitenkant 10 puffs (zie bovenstaande foto).

Ronde 3: verdere uitbreiding

In de derde ronde gaan we de hoes nog verder uitbreiden met sets van 2 en 3 puffs. De volgorde van het aantal puffs is als volgt:

2 – 3 – 2 – 3 – 3 – 2 – 3 – 3 – 2 – 3 – 3 – 2 – 3 – 3 – 3

Na de 3e ronde heb je aan de buitenkant 15 puffs. De sterren in de derde ronde bestaan weer uit 6 blaadjes.

Ronde 4: de hoogte in

Het onderste deel van de kerstbal is nu af. Daarom gaan we nu wat meer de hoogte in werken. We hoeven dus niet verder uit te breiden. Maak daarom steeds sets van 3 puffs tot je rond bent. Haakpatroon ronde 4:

2 – 3 – 3 – 3 – 3 … 3 – 3 – 3 – 3 – 4

Ronde 5: nog verder de hoogte in

In ronde 5 doe je nog een keer dezelfde tour als in ronde 4:

2 – 3 – 3 – 3 – 3 … 3 – 3 – 3 – 3 – 4

Ronde 6: minderen

Probeer even of je kerstbal nog steeds mooi in de hoes past. Wanneer dit niet het geval is moet je even kijken of je een aantal steken kan meerderen of minderen. Wanneer hij wel nog steeds mooi past kun je door met ronde 6. We kunnen nu beginnen met minderen. Haak de volgende sets:

3 – 3 – 4 – 3 – 4 – 3 – 4 – 3 – 4 – 4

Ronde 7: afronding

Wanneer je de eerste 6 tours hebt afgerond is het tijd om de kerstbal in de hoes te stoppen en deze verder dicht te maken. Dit is wel de lastigste stap omdat het katoen niet meer zo makkelijk mee beweegt nu de kerstbal erin zit. Je kan daarom ook zelf het beste kijken hoeveel sets je nog nodig hebt om de kerstbalhoes helemaal dicht te krijgen. Bij mij waren dat de volgende aantal sets:

3 – 3 – 3 – 3 – 4 – 3 – 4

Knip daarna de draad af en werk deze netjes weg. En klaar is je eerste kerstbal! Mocht je er met deze beschrijving niet helemaal uitkomen, bekijk dan de video bovenaan de pagina. Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je zelf een kerstbal kan omhaken met dit patroon.

Gehaakte kerstballen inspiratie

Ondertussen heb ik er zelf al een aantal gemaakt en ze geven door het sterpatroontje een echte kerstsfeer. Niet alleen leuk voor in de kerstboom maar ook gewoon voor zo op tafel of in een vaas! Bekijk onderstaande foto’s voor nog wat extra inspiratie:

Tip: Gebruik verschillende kleuren voor een extra leuk effect!

Wil je meer leuke decoratie haken voor Kerst? Bekijk dan eens mijn blog over het haken van een LED waxinelichtje! Of vind jij net als ik de puff-steek een erg leuke steek? Maak er dan eens een onderzetter mee, lees er alles over in mijn blog over het haken van onderzetters!

7 gedachten over “Kerstbal haken met sterpatroon”

Plaats een reactie