Tijdens mijn zoektocht naar originele onderzetters kwam ik verschillende zelfgemaakte onderzetters tegen en ik dacht: dat kan ik ook! Ik kocht een bolletje lichtroze haakkatoen en ging aan de slag. Met hetzelfde katoen heb ik totaal verschillende onderzetters gemaakt. Van wat stoerder/grover tot extreem fijn, eigenlijk is alles mogelijk. Bekijk hieronder mijn verschillende gehaakte onderzetters. Ik heb ook de haakpatronen toegevoegd zodat je zelf ook deze leuke onderzetters kan gaan haken!
Wat heb je nodig?
- Haaknaald
- Haakgaren
Stoere onderzetters haken
De eerste onderzetter die ik heb gehaakt is een wat stoerdere/grovere variant. Deze onderzetter heb ik gehaakt met de zogenoemde ‘puff-steek’. Deze steek heb ik ook al eerder gebruikt bij het haken van kerstballen maar ook voor onderzetters vind ik hem erg mooi. Het is een behoorlijke dikke steek waardoor je hem bijvoorbeeld ook kan gebruiken voor pannenlappen.
De puff-steek is wel een wat lastigere steek dus wanneer je een beginnende haker bent kun je misschien beter beginnen met de andere onderzetters. Zie hieronder het haakpatroon om een stoere onderzetter te haken.
Toer 1
Start de onderzetter met 2 losse en vervolgens begin je aan je eerste puff. Een puff maak je door 7 lusjes op je haaknaald te zetten en vervolgens de draad door alle lusjes te trekken. Iedere toer bestaat uit verschillende setjes van puffs. In de eerste ronde haak je het volgende aantal puffs:
[1] – [2] – [2] – [2] – [3]
Na de eerste ronde heb je een bloem/ster gemaakt met 5 blaadjes.
Toer 1 Toer 2
Toer 2
Nu heb je de basis van de onderzetter gehaakt. In de volgende rondes gaan we de bloem verder uitbreiden zodat hij groter wordt. Haak in de tweede ronde de volgende puffs. Aan het eind van de ronde heb je aan de buitenkant 10 puffs
[2 – 2] – [3 – 2] – [3 – 2] – [3 – 2] – [3 – 3]
Toer 3
In de derde ronde haak je het volgende aantal puffs:
[ 2 – 3 – 2 ] – [ 3 – 3 – 2 ] – [ 3 – 3 – 2 ] – [ 3 – 3 – 2 ] – [ 3 – 3 – 3 ]
Toer 3 Toer 4
Toer 4
In de laatste toer haak je het volgende aantal puffs. Daarna werk je je onderzetter af:
[2 – 3 – 2] – [3 – 3 – 2] – [3 – 3 – 2] – [3 – 3 – 2] – [3 – 3 – 2] – [3 – 3 – 2] – [3 – 3 – 3 – 3]
Na de 4e ronde is je onderzetter klaar! Je kan de onderzetter natuurlijk ook nog wat verder uitbreiden om een soort kleedje te maken. Of wissel eens van kleur voor een speels effect. Genoeg mogelijkheden! Kijk ook eens bij Mandia voor meer inspiratie.
Fijne ronde onderzetter haken
Wanneer je meer van wat fijnere haakwerkjes houdt dan is een ‘simpele’ ronde onderzetter misschien iets voor jou. Het voordeel is dat deze ook eenvoudig te maken is en is dus ook geschikt voor beginners! De hele onderzetter is eigenlijk gemaakt van vasten. Lees hier meer over hoe je vasten haakt.
Haakpatroon ronde onderzetter:
Start met een magische ring met 6 vasten. Mocht je dit nog niet kunnen dan kun je ook gewoon beginnen met 4 lossen die je aan elkaar maakt met een halve vaste.
Toer 1: Haak in iedere steek 2 v (vasten). Je hebt dan uiteindelijk [12 steken]
Toer 2: 1 v en 2 v in de steek erna → herhaal dit de hele ronde [18 steken]
Toer 3: 2 v en 2 v in de steek erna → herhaal dit de hele ronde [24 steken]
Toer 4: 3 v en 2 v in de steek erna → herhaal dit de hele ronde [30 steken]
Toer 5: 4 v en 2 v in de steek erna → herhaal dit de hele ronde [36 steken]
Toer 6: 5 v en 2 v in de steek erna → herhaal dit de hele ronde [42 steken]
Toer 7: 6 v en 2 v in de steek erna → herhaal dit de hele ronde [48 steken]
Toer 8: 7 v en 2 v in de steek erna → herhaal dit de hele ronde [54 steken]
Toer 9: 8 v en 2 v in de steek erna → herhaal dit de hele ronde [60 steken]
Toer 10: 9 v en 2 v in de steek erna → herhaal dit de hele ronde [66 steken]
Onderzetter haken in bloemvorm
De laatste onderzetter die ik heb gehaakt is een wat meer schattige onderzetter in bloemvorm. Deze onderzetter bestaat vooral uit vasten en stokjes dus is ook goed te doen voor de beginnende haker. Zie hieronder het haakpatroon van deze onderzetter.
Haakpatroon onderzetter in bloemvorm
Begin weer met een magische ring of 4 lossen met een halve vaste om de cirkel te sluiten.
Toer 1: Haak 3 lossen (als eerste stokje) en 19 stokjes. Sluit de ring met een halve vaste.
Toer 2: Haak 3 lossen (als eerste stokje) en haak een stokje in de eerstvolgende steek. Haak vervolgens 2 lossen en dan weer 2 stokjes in de eerstvolgende steek. Op deze manier krijg je kleine openingen. Herhaal dit de hele ronde.
Toer 3: Omdat ik de onderzetter nog te klein vond heb ik nog een ronde de stappen uit toer 2 gedaan.
Toer 4: Haak een halve vaste tussen de stokjes en haak 6 stokjes in iedere opening. Herhaal dit de hele ronde. Op deze manier krijg je een soort blaadjes.
Waarschijnlijk merk je dat de onderzetter een beetje begint te vouwen. Dit kun je eenvoudig oplossen door een natte doek over de onderzetter te leggen en hier iets zwaars op te zetten. Na een paar uur heb je een mooie vlakke onderzetter.
Soorten gehaakte onderzetters
Zoals je ziet zijn de mogelijkheden rondom het haken van een onderzetter eindeloos!! Zie hieronder een aantal van mijn creaties. Heb je zelf nog mooie patronen voor een onderzetter? Laat het mij dan weten!
Ben je op zoek naar onderzetters maar vind je het niet leuk om ze zelf te haken? Kijk dan eens bij onze blog over leuke onderzetters!
4 gedachten over “Gehaakte onderzetters maken”