Patronen voor het haken van mutsen

Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke muts voor in de winter maar ik kon eigenlijk niks naar mijn zin vinden. Bij sommige mutsen vond ik de kleur niet mooi en bij andere het patroon. Daarom bedacht ik om zelf eens een muts te haken. Dit bleek vrij makkelijk te zijn dus daarna heb ik nog een muts gehaakt! Deze makkelijke haakpatronen voor een muts zijn ook geschikt voor beginners. In deze blog deel ik beide haakpatronen zodat je de muts kan haken die jij het mooiste vindt! 

Verschillende gehaakte mutsen

De eerste muts die ik heb gehaakt was eigenlijk helemaal met stokjes. Je begint hier in het topje van de muts en voegt steeds meer stokjes aan een toer toe. Je kan zelf kiezen hoe groot je de muts maakt. Wanneer je een aantal toeren extra toevoegt kun je er een muts met een omslag van maken. 

De tweede muts bestaat voornamelijk uit puffs. Ik heb al eerder haakpatronen gedeeld met de zogenoemde ‘puff’ zoals de gehaakte kerstbal en de gehaakte onderzetter. Bij de muts met puffs begin je juist bij de rand met haken in plaats van bij de kruin. Eerst haak je de omslag met halve stokjes en vervolgens haak je de puffs tot de kruin. 

Zie hieronder de verschillende mutsen.

Muts haken met stokjes

De muts met stokjes heb ik gehaakt met wat dikker katoen. Ik heb hiervoor haaknaald 6.0 mm gebruikt maar dit kun je helemaal zelf bepalen. Je kan ook wat dunner katoen gebruiken of dikke wol voor het haken van deze muts. Let hierbij dan wel op dat je een passende haaknaald gebruikt en dat je eventueel wat meer of minder toeren maakt. Ook zal je bij dunner garen meer moeten meerderen om tot de juiste omvang te komen. Hier kom je vanzelf achter wanneer je de muts na iedere toer even past.

Toer 1: Haak 4 l en sluit met een halve vaste

Toer 2: Haak 3 l (als 1 stokje) en 11 stokjes in de ring. Sluit met een halve vaste.

Toer 3: Haak 3 l en 1 stokje in dezelfde steek. Haak daarna in iedere steek 2 stokjes. Doe dit in de achterste steek voor een leuk randje in iedere toer. Sluit met een halve vaste.

Toer 4: Haak 3 l, 1 stokje en 2 stokjes in dezelfde steek. Dus 1, 1, 2 en dan herhalen. Sluit met een halve vaste.

Toer 5: Haak 3 l, 1 st, 1 st, 1 st, 2 st in dezelfde steek. Dus 1, 1, 1, 1, 2 en dan herhalen. Sluit met een halve vaste.

Toer 6: Haak 3 l en daarna in iedere steek 1 st. Sluit met een halve vaste.

Toer 7 t/m 17: Herhaal toer 6 totdat je muts de gewenste lengte heeft. Voor mijn gehaakte muts met omslag heb ik dit zo’n 11 toers herhaald.

Muts haken met puffs

Voor de gehaakte muts met puffs heb ik wat dunnere wol gebruikt. Hiervoor heb ik haaknaald 4.0 mm gebruikt. Maar ook hier kun je zelf kiezen of je voor dikke wol gaat of katoen, het is maar net wat jij mooi vindt. Ook hier zou ik de muts na iedere toer even passen. Ik kwam er achteraf namelijk achter dat hij veel te groot was waardoor ik weer verschillende toeren moest uithalen en dat is geen aanrader 🙂

Het leuke aan deze muts is dat je eigenlijk twee verschillende haaksteken combineert. Je begint met het haken van de omslag van de muts. Deze geribbelde omslag maak je door middel van halve stokjes. Wanneer je omslag lang genoeg is haak je de uiteinden aan elkaar. Daarna kun je beginnen met de puffs. 

Ik heb dit haakpatroon online gevonden bij Liebel Design. Wil jij deze muts met puffs ook haken? Download hier dan gratis het patroon:

Muts haken met pompon

Wanneer je de patronen hebt gevolgd is je muts in principe klaar. Maar hoe leuk is het om je muts nog af te maken met een pompon? Dit kan makkelijk en super snel met een pomponmaker. Binnen 5 minuten heb jij jouw gehaakte muts afgemaakt met een gezellige pompon.

3 gedachten over “Patronen voor het haken van mutsen”

Plaats een reactie