Hoe maak je een kussen met rits?

Vaak wordt het maken van een kussen met ritssluiting als moeilijk gezien. Maar goed nieuws! Dit is helemaal niet het geval! Ik ben zelf geen ervaren naaister en ik heb mijn eigen kussens genaaid voor mijn nieuwe interieur. Hoe leuk is het dat je niet beperkt bent door het aanbod van winkels. Alles is mogelijk wanneer je je eigen stoffen kan kiezen. En door een kussenhoes te maken met ritssluiting kun je ze regelmatig uitwassen, wel zo fris natuurlijk.

Ik koos voor een fluffy roze stof en wilde een kussenhoes maken van 50×50 cm. En ik heb dit voor jullie gefilmd! Op deze manier kan iedereen zijn eigen kussenhoezen naaien met rits. Ook beginners! Bekijk onderstaande video of lees de beschrijving waarin ik stap voor stap uitleg wat je moet doen. Binnen ongeveer een uurtje heb jij jouw zelfgemaakte kussen met rits!

2 opties om een rits in te zetten

Aangezien ik nog niet zo’n ervaren naaister ben, ben ik eerst op onderzoek uitgegaan. Ik vond twee manieren om een kussen te maken met rits. De eerste optie was door middel van een ‘blinde rits’. Overal stond dat dit een makkelijke manier was om een rits in te zetten maar toch leek het mij nog best lastig. Daarom ben ik voor de tweede optie gegaan die ik vond op het internet. In deze blog leg ik precies uit hoe deze manier werkt.

Wat heb je nodig?

Stap 1: Meten & knippen

De eerste stap om zelf een kussen te maken, is het meten en knippen van de stof. Het is hierbij belangrijk dat je aan de zijkanten ongeveer 1 cm overhoudt om de naden mee dicht te stikken. Wanneer je een vierkant kussen wilt maken van 50×50 cm moet je dus 2 lappen knippen van 52×52 cm. Gebruik hiervoor een stofschaar, dat knipt een stuk gemakkelijker.

Tip: laat de twee lappen aan elkaar zitten. Dit scheelt weer één zijde die je dicht moet naaien!

Stap 2: De rits vastmaken aan de stof

Vervolgens komt het deel waarvan iedereen altijd denkt dat het lastig is: de rits vastmaken aan de stof. Dit is inderdaad het deel waar je even goed bij na moet denken maar het valt best wel mee. Zorg ervoor dat de stof met de mooie kant naar boven ligt. Leg dan de rits met de goede kant naar beneden. Je hebt dan de twee goede zijdes dus tegen elkaar zitten. Op deze manier speld je de eerste zijde vast. Naai de eerste zijde vast aan de rits met behulp van een ritsvoetje. 

De eerste kant zit nu vast. Voor de andere kant van de rits leg je weer de twee mooie zijden tegen elkaar en speld je dit vast. Ook deze zijde kun je nu vastnaaien. Test daarna of de rits goed open en dicht kan. Wanneer dit het geval is, is het slim om daarna direct de rits af te werken met de zigzag-steek. Op deze manier ze het kussen minder snel gaan rafelen. Let er hierbij wel op dat je het ritsvoetje vervang voor een normaal voetje!

Kussen-maken-met-rits-spelden
Kussen-maken-met-rits-eerste-zijde-vast

Stap 3: De overige 2 zijdes vastnaaien

Als het goed is heb je nu nog 2 zijden open staan. De volgende stap is om deze vast te naaien. Zet ook deze zijden eerst even met spelden aan elkaar zodat je zeker weet dat je recht naait. Werk ook deze zijden daarna af met de zigzag-steek.

Let op: Wanneer je aan de laatste zijde gaat beginnen, moet je de rits een stukje open zetten. Anders kun je de vulling er niet meer in doen!

Kussen-maken-met-rits-laatste-zijden
Kussen-met-rits-afwerken-zigzag

Stap 4: Testen

Je kussen is nu aan alle zijden dichtgenaaid. Knip nog wel even loshangende draadjes af. Test nu of je vulling netjes in je zelfgemaakte kussenhoes past en of de rits goed open en dicht kan. Zit de vulling er netjes in? Goed werk! Heb je nog wat ruimte over? Dan kun je de zijdes nog iets strakker dichtnaaien.

En klaar!

Je kussen is nu al klaar om op de bank te leggen! Makkelijk was dat he? Heb je dit onder knie en wil je net iets meer variatie op de bank. Probeer dan eens een kussen te maken met verschillende stroken stof. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kan aanpakken.

Extra inspiratie

Ondertussen heb ik al best wat kussenhoezen gemaakt met de naaimachine. Bekijk hieronder mijn zelfgemaakte kussens voor extra inspiratie!

2 gedachten over “Hoe maak je een kussen met rits?”

Plaats een reactie