DIY: In 3 stappen jouw rookstoel pimpen

Rookstoelen waren vooral in de jaren 50/60 erg populair en werd gezien als luxe fauteuil. De laatste jaren is deze vintage rookstoel weer helemaal terug van weggeweest. Er is steeds meer vraag naar dit soort vintage meubels en dat is niet gek. Hoe leuk is het om een meubel in huis te hebben dat al een heel leven heeft gehad. Daarnaast zijn deze meubels vaak niet heel duur waardoor je nog wat budget over hebt om er een eigen draai aan te geven.

Toen ik een jaar geleden voor het eerst op mezelf ging wonen wilde ik mijn appartementje een beetje low budget inrichten maar wel smaakvol. Mijn oma bleek nog een oude rookstoel te hebben in originele staat en het leek mij een leuk project om deze oude fauteuil op te knappen. Op deze manier kon ik hem helemaal stylen naar mijn smaak zodat hij mooi bij de rest van mijn interieur zou passen. Het kostte wat uurtjes werk maar ik ben super blij met het eindresultaat. Hij past mooi bij de rest van mijn inrichting en hij zit ook nog eens heerlijk. Wil jij ook een oude rookstoel pimpen of een fauteuil opnieuw bekleden? Lees dan snel verder!

Wat heb je nodig?

  • Oude rookstoel/fauteuil
  • Schuurpapier
  • Verf
  • Naaimachine
  • Voldoende stof
  • 2 ritsen
  • Paspelband

Stap 1: Grote schoonmaakbeurt

Voordat ik begon met het opknappen van de stoel heb ik eerst een grote schoonmaakbeurt gehouden. De rookstoel stond al zo’n 25 jaar op zolder dus deze was aardig muf. Het meubel zelf met een sopje afgedaan en de kussens ook met sop proberen schoon te borstelen. Daarna goed laten drogen in de zon zodat het niet ging schimmelen. De inhoud van de kussens (vering etc.) was gelukkig nog redelijk goed waardoor ik ze gewoon opnieuw kon bekleden en geen nieuwe kussens hoefde te kopen.

Stap 2: Meubel schuren en verven

Na het schoonmaken ben ik begonnen met het meubel zelf. Het hout was door de jaren heen een stuk lichter geworden en ik wilde graag een donker meubel. Daarom heb ik eerst het hele meubel geschuurd en daarna het meubel geverfd met donkere beits. Na de eerste laag was ik nog niet helemaal tevreden over de kleur en daarom heb ik een dag later nog een tweede laag aangebracht. 

Stap 3: Kussens opnieuw stofferen

Het opnieuw stofferen van de stoel vond ik het lastigste deel van het pimpen van de rookstoel. Dit is wel het meest belangrijke deel want hiermee bepaal je natuurlijk echt de stijl van de stoel. Je kan er voor kiezen om gewoon een stof om de kussens heen te naaien. Het nadeel is dan wel dat je de hoes er laten niet meer af kan halen om bijvoorbeeld te wassen. Daarom heb ik besloten om te kiezen voor de moeilijkere optie en kussenhoezen te maken met rits. Omdat de inhoud van de rookstoelkussens erg stug is, is dit wel een stuk lastiger dan een simpel kussentje voor op de bank. 

Eerst ben ik begonnen met alles op te meten en uit te tekenen. Hoe groot moet de hoes precies worden. Hoe lang moet de rits precies zijn? Deze moet namelijk groter zijn dan één zijde want anders is het gat te klein om het kussen erin te stoppen. En daarnaast moest ik ook nog kijken hoe je van die mooie randjes kon maken.

Daarna begon ik met het inzetten van de rits. In principe was mijn werkwijze hierbij hetzelfde zoals ik in mijn blog uitleg over het maken van een kussen met rits. Daarna moeten de verschillende zijdes aan elkaar worden gezet. Hierbij is het belangrijk dat je het paspelband vast mee stikt. Op deze manier krijg je van die mooie randjes rondom je kussen. Probeer tijdens het naaien een aantal keer of je afmetingen nog kloppen met de inhoud van het kussen. Wanneer dit het geval is, kun je de hoes afwerken met de zigzag-steek zodat het niet gaat rafelen. Herhaal de laatste stappen ook voor het tweede kussen.

Zelfgemaakte vintage rookstoel

Eigenlijk is je eigen vintage rookstoel nu al af! Met een nieuwe stof en een laagje verf is een compleet nieuwe stoel ontstaan. Wil je jouw gepimpte rookstoel helemaal afmaken? Maak dan ook nog een bijpassend kussen of krukje!

Plaats een reactie